 |
עמדת הגנה
|
פרשת לויתן- (כתבה עופרה על פי רשימות של דוב ורדי)
ב-1940 אירע מקרה שהסעיר את כל העיתונות בארץ. "בעיתון מייחוד" שיצא ב-1941 כתוב:
בוועידת המכבים שהתקיימה בתל אביב סיפר ספורטאי ה' ליפא לויתן שהוא ורעייתו ביקרו בקיבוץ עין השופט של ה"שומר הצעיר" . בלילה נודע לאנשי המקום שהוא משתייך למפלגה יריבה .
מיד הופיעו לפניהם חברים אחדים ודרשו מהם בתוקף לעזוב את הקיבוץ.
האורחים ניסו לשדלם בדברים שלא יוציאום מהמקום באמצע הלילה,שכן הנקודה מרוחקת מישובים עבריים וההליכה בלילה עלולה לסכן את חייהם.
התחנונים לא עזרו, בשתיים אחרי חצות הרחיקו אותם מהקיבוץ והם נדדו בעלטת הלילה עד שהגיעו ליקנעם."
כאן צריך להבהיר דברים-ליפא לויתן לא היה ספורטאי תמים אלא עיתונאי רוזיוניסטי מתלמידיו של זאב זבוטינסקי.
בעיתון "דבר" מ-1990 מספר חיים באר על מושא הערצתו של ליפא לויתן-תנועת נוער פשיסטית איטלקית "באלילה".
נחזור לשנות הארבעים ולפרשה שהקיבוץ הסתבך בה..בעקבות הגירוש הסיפור פורסם בכל העיתונות של אותה תקופה הגדיל לעשות עיתון "המשקיף" (דתיים לאומיים) שיצא עם כתב שייטנה חמור מאוד על חברי עין- השופט שבסופו נאמר:
"לבי עליכם חברי קבוץ "עין השופט" מצווה כה יפה של הכנסת אורחים נזדמנה לכם-והנה ברגע האחרון נשמטה מידיכם..
לא "עין השופט" אלא אין השופט!-אין עדין השופט שישפוט את השופתים..."
בעיתון הבוקר מ- 1941 מגוללת אשתו של ליפא - מרים לויתן את סיפור הגירוש:
"בטיילנו בדרכנו בארץ בין הישובים,הגענו בעלי ואני לפנות ערב לקבוץ
עין- השופט.פנינו לצעיר הראשון שפגשנוהו בחצר הקבוץ.בקשנו להראות לנו את הנקודה ולאכסן אותנו עד למחרת בבוקר כי בדעתנו היה להמשיך בבוקר את דרכנו.הצעיר הלך למזכירות הקיבוץ למסור את בקשתנו,אחרי דקות חזר והציע את שירותו להראות לנו את הנקודה כי במזכירות לא נמצאו אותה שעה אנשים המיועדים לכך.הצעיר (מעולי אמריקה חובש משקפי- זהב)הראה לנו את הנקודה.הוא היה אדיב.בעלי התעניין במיוחד בבריכת השחייה הגדולה והיפה ובמגרשי המשחק.בעלי הציג את עצמו בפני הצעיר ואמר כי הוא עיתונאי ספורטיבי.כל זמן הביקור התנהלה בינינו שיחה ידידותית, בייחוד על בריכת השחייה ובכלל על ספורט.
כשגמרנו את הביקור בנקודה.הזמיננו הצעיר לארוחת ערב.סירבנו,כי לא מזמן אכלנו,אבל הוא הפציר בנו ואנו לא עמדנו בסירובנו.הלכנו לחדר האוכל.
רק קמנו מן השולחן,ניגש אלינו בחור בלונדי ופנה לבעלי:
-שמך לויתן?
-כן ,השיב בעלי.
-שמך ליפא?
–נכון-השיב בעלי.
הבחור הבלונדיני פנה לבעלי ברוגז: אתה לא משורותינו.אתה ממתנגדינו.
דע לך,כי תהיה אחראי לכל אשר יקרה הלילה בקיבוצנו
בעלי שאל את הבחור הבלונדיני לשמו ובשם מי הוא מדבר.
הבחור השיב:
-שמי ..אני מיופה כוח לדבר..
וטרם הספיק בעלי להשיב דבר וחצי דבר אמר א. בטון של פיקוד:
-עליכם לעזוב את הקבוץ!
צמרמורת עברה בגופי בשמעי שעלינו לעזוב בחשכת הלילה את הקיבוץ וללכת, בין ההרים בשטחים זרים, מרחק של 7 קילומטר עד שנגיע לכביש הראשי.
"אמנם אני בין מתנגדיכם-נסה לטעון בעלי-אבל איזו מחשבת זדון יכולה להיות לי כלפי קיבוצכם? אנו באנו במקרה ומבקשים רק לינת לילה ומחר עם עלות השחר נעזוב את קיבוצכם.יש כסף בידי.ואנו מוכנים גם לשלם עבור האוכל ועבור הלינה."
הבחור עמד על דעתו.
בעלי הוסיף לשדלו: לו הייתי לבדי הייתי עוזב מיד את הקיבוץ אבל אני כאן בלווית אשתי וללכת עם אישה בעלטת הלילה בהרים, בסביבה לא יהודית , הסכנה היא גדולה.
"טוב-הסכים א -בשעה -11 נביא אתכם למושבה."
בין כה וכה הכניסו אותנו לחדר הקריאה (המשושה) והעמידו עלינו משמר.עברו שעות רבות ורק בשעה מאוחרת אחרי חצות בא אהרון ולקח אותנו במכונית.אחרי נסיעה של חצי שעה הורידו אותנו בכביש,בשדה פתוח והאוטו נסע תכף , מבלי שהנוטרים אמרו לנו היכן אנו נמצאים.היה חושך צלמות ולא יכולנו להבחין את הדרך , שהיא לא הייתה מוכרת לנו.תעינו בדרכים,ולפתע ראינו עצמנו בכפר ערבי.כלבים התנפלו עלינו.לחמנו בכלבים,אגב נסיגה מן הכפר. את החלחלה שעברה בגופי לא אשכח במהרה.
רק לפנות בוקר הגענו למושבה יקנעם שבורים ורצוצים.השומרים של המושבה אספו אותנו.האיכר דויטש הכניס אותנו לביתו האכיל והשקה אותנו וחמם אותנו ביחסו האדיב והלבבי.
אלה פרטי הדברים של הגרוש שלנו מקבוץ עין השופט."