 |
עדר ראמים בחי בר יטבתה - 2010 צילם שלומי שטרית
|
חיות הנגב
המבקרים בשמורת "חי-בר" ליד יטבתה אינם רבים. הם באים עם ציפיות של תיירים, מחפשים אטרקציה, אך הם מוצאים צמחיה מדברית, ציפורים מעניינות וחיות בר המתמזגות להפליא בטבע, לאוהבי הטבע צפויה חוויה.
עופרה בריל, "חותם", 21.12.89
מי שחי רוב ימות השנה בד' אמותיו, בבית רב-קומות, בעיר מלאת עשן, במשרד מרובע, זקוק כמו אוויר לנשימה ליציאה למרחב, לטייל ברחבי ישראל. לא לכל אחד יש כסף וזמן לממש חלום של נסיעה לחו"ל, אז מסתפקים בתנור גז, אוהל, משקפת צלילה, ויורדים דרומה.
עד מלחמת ששת הימים, ירידה דרומה פירושה היה אילת וחופיה.
כאשר נפתחו מרחבי סיני למטיילים הישראליים הם לא בזבזו זמן, הציפו את המדבר היפהפה הזה במאות ואלפי מבקרים, ושכחו את אילת, על חופיה המקסימים, על נופה הרבגוני, ועל האפשרויות הטמונות בה לתייר הישראלי הממוצע.
כיום, כשסיני נסגרת בפנינו נתח אחר נתח, תחזור אילת וסביבתה להיות מוקד "עליה לרגל" של הישראלים הזקוקים למפגש עם המדבר, עם "הריאות הצהובות" של המדינה.
רשות שמורות הטבע, הקרן הקיימת לישראל, החברה הממשלתית לתיירות, אגף העתיקות, החברה להגנת הטבע, עיריית אילת והמועצה האזורית חבל איילות – כל אלה חברו יחד כדי להכין תשתית תיירות רחבה יותר למטייל הישראלי.
לאחר שהכרנו את סיני, נעשה הנגב בעינינו למדבר קטן ודחוס, ועתה עליו להכיל את כל התכונה הצבאית המתפנה מסיני.
הצפיפות יוצרת קונפליקטים בין האינטרסים של הצבא וגורמי ההתיישבות האזרחית, לבין הרשויות האחראיות על שמירת אוצרות הטבע ואתרי הנוף.
יש הצעות לפתרונות לטווח הארוך, כגון פינוי ההתיישבות האזרחית באזור ניצנה לטובת שטחי האימונים של צה"ל, כיוון שכיום אין יתרונות התיישבותיים לאזור ניצנה. אזור רמת הנגב יישאר בחלקו אזור התיישבות, אומר זאב טומקין, המכונה "זורקין", רכז תיירות ונוף במועצת חבל איילות.
"המדבר נעשה קטן עלינו עם כניסת צה"ל, אנחנו מתאמצים לזכות בנתחים שיותירו צה"ל ונקודות ההתיישבות שיתווספו, כדי שנוכל לפתח כאן תיירות. הצרכים של צה"ל הם עצומים, וזהו נתון. אך אנו מנסים ליצור שיתוף פעולה והבנה בין הגורמים השונים, כדי להשאיר מעבר פתוח למטיילים".
"תראי, לטבע יש שני צדדים. אתר נוף יפהפה כבקעת-עובדה ייהפך לשדה-תעופה, וכל שנשאר לנו לעשות הוא להיאבק על השוליים. אך לעומת זאת צה"ל מכשיר דרכים, אשר יאפשרו גם לקהל הרחב גישה למקומות שונים ומגוונים.
ויש לנו מה להציע לציבור הישראלי, ולתייר הזר (גם תיירות מחוץ-לארץ נמשכת לנופים מדבריים). מעבר לנוף המדברי, יש לנו ריבוד סלעים מעניין ביותר, המשתרע מבקעת-תמנע ועד אילת.
טופוגרפיה מעניינת – אזור המכתשים, תמנע, הרי אילת, וכן יש בעלי-חיים מדבריים: צבאים, יעלים, שפני-סלע, זאבים, שועלים, ציפורי-טרף, והצמחייה המדברית המצויה באזור הזה.
המדבר תמיד היה דבר חי, וגם האדם היה פעיל פה והשאיר שרידים רבים מעושר של תרבות.
רק היום אנחנו מתחילים ללמוד על ההיקף העצום של התרבות הזו.
מטרתנו העיקרית מתמצית לא רק בפיקוח על המקומות הקיימים, אלא פיתוח מקיף של האזור. השלמנו תוכנית מתאר לפיתוח התיירות בכל תחום המועצה, ערכנו סקר מקיף של כל האתרים (אתרי נוף, שרידים חקלאיים וארכיאולוגיים) וקבענו סדרי עדיפויות לפיתוח.
בשלב ראשון אנחנו רוצים לפתח את ציר הערבה, ואפשר יהיה להגיע דרכו לאתרים מעניינים. עם ישראל, בזרימתו לסיני, הפך את הנגב לעונש שצריך למהר ככל האפשר לעבור אותו...עם ההיערכות החדשה של צה"ל עלול אוצר ארכיאולוגי רב ערך להיעלם.
אנחנו מנסים לעזור לחוקרים וארכיאולוגים להציל חלק מהדברים, ולאוספם למוזיאון ההולך ומוקם באזור. עזרנו לרשות שמורות הטבע לפתוח את שמורת חי-בר לקהל הרחב. התוכניות רבות ואנחנו מקווים לשיתוף פעולה בין כל הגורמים".
יעל, דוברת "הרשות לשמורות הטבע", מציינת בפני כמה עובדות חשובות.
במערך ההיערכות של צה"ל בנגב, קיים שיתוף פעולה מלא בין צה"ל לבין הרשות לשמורות הטבע. כל פרויקט של בנייה או של פיתוח שנעשה במסגרת היערכות מחדש של צה"ל מלווה על-ידי פקחי הרשות. בעזרת הסכם לשיתוף פעולה יכולים פקחי הרשות להגיש תלונה נגד חיילים וקצינים אשר חורגים מההוראות לשמירת הטבע והנוף ופוגעים בו (רק לאחרונה נשפט סגן משנה לשלושים וחמישה ימי מחבוש על כי לא שמע להוראת פקח של הרשות, והעביר ציוד כבד לפתיחת תוואי של כביש תוך פגיעה בנוף).
במקביל לכך, מימן צה"ל את עבודתם של אדריכלי נוף מקצועיים, אשר גם הם מלווים כל פעולת בינוי ופיתוח בנגב, תוך הקפדה ושמירה על צביון הנוף המיוחד של הנגב.
כל תוואי של סלילת כביש נבדק בקפדנות שלא יהווה פצע בנוף, שהמבנים לא יסתירו ולא ישברו את הנוף.
בחירת הצמחייה במחנות מותאמת לאופי המדברי של המקום. נעשית פעולת לימוד והדרכה כיצד להשתמש בשפכים ובביוב של המחנות לשימוש חוזר, ועוד פתרונות רבים שנתנו עליהם את הדעת.